AKTUELNO

Kako su istakli, predsednik Vučić iskoristio je priliku da još jednom istakne da je Srbija vojno neutralna država, bez bilo kakvih pritisaka.

Govoreći o poseti predsednika Srbije Aleksandra Vučića Vašingtonu i njegovom sastanku sa potpredsednikom SAD Majklom Pensom, Žarko Rakić v. d. glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista “Politika” istakao je da je Vučić navikao narod na bogatu spoljnopolitičku aktivnost, a Vašington je verovatno najvažnija destinacija ove godine.

- Poruke koje stižu iz SAD su od najveće važnosti za Srbiju. Vučić je razgovarao sa brojnim državnicima, pa se morate složiti da je sve ovo garantovalo važne i velike poruke. Zaključci su, čini mi se, da je Srbija uradila važan posao, te da će Srbija imati manje glavobolja sa druge strane Atlantika - rekao je Rakić za Televiziju Pink.

Pročitajte još: JAKŠA ŠĆEKIĆ ZA PINK: Vučić mora da se potrudi i stvori što više LIČNIH KONTAKTA sa svetskim zvaničnicima

Karijerni diplomata Zoran Milivojević je istakao da je vidljivo da Amerika menja svoju politiku, te da je sa ovim sastankom zaokružen broj bitnih poseta u kratkom predsedničkom mandatu.

Foto: TV Pink

Vučić se sastajao sa Putinom, Erdoganom, Mrekelovom, Tuskom i predsednicima iz regiona za vreme inauguracije. Potpredsednik Pens je u SAD zadužen za spoljnu politiku i operativu u najširem smislu. Prema tome, treba znati da smo imali susret na najvišem nivou. Po sadržaju, susret je bio značajan. pričalo se o raznim dilemama, uslovljavanjima Srbije, nezavisnosti, odnosima sa drugim državama, poziciji u regionu, evropskom putu. Ovo je poseta koja je jasno pokazala da Srbija ima svoje mesto i ulogu u regionu - istakao je Milivojević za TV Pink.

Kako je dodao, Balkan ponovo dobija na težini, budući da Amerika ima svoje interese, a Srbija je u regionu stabilizirajući faktor.

Foto: TV Pink

- Razgovori su bili sadržajni, otvoreni i ključni. Bili su u funkciji daljeg napretka bilateralnih odnosa. Vučić je bio vrlo jasan i za većinu pitanja su on i Pens imali podudarne stavove. Tamo nas nisu uslovljavali, već je Vučić iskoristio priliku da istakne još jednom da je Srbija vojno neutralna država - rekao je Milivojević.

Pročitajte još: GOJKOVIĆ ZA TV PINK: Plaćanje poreza je u demokratskoj državi SVETINJA, a oni koji se ogreše o zakon, moraće da odgovaraju!

Rakić je istakao da su mediji dosta grešili najavljujući sastanak Vučića i Pensa, jer su smatrali da će teme biti potpuno drugačije.

- Niko nije tražio da se opredelimo, da zatvorimo Rusiji vrata. Odnosi sa SAD su dugo godina išli silaznom putanjom, a sada imam utisak da su dobronamerni, s tim da od svojih stavova i politike neće odustati. Recimo, nikada neće odustati od priznanja Kosova i Metohije - povukao je Rakić.

Foto: TV Pink

Govoreći o ulasku Srbije u EU, Rakić je istakao da SAD mogu mnogo da pomognu da se taj proces ubrza, te da je Srbija izabrala odličan metod i "uradila domaći zadatak".

- Treba da nam kažu gde je cilj, da imamo nešto konkretno, kako bi Vučić mogao da među građanima gradi evropsko raspoloženje. U svakom slučaju, samo bogata i jaka Srbija može da bude partner i lider u regionu. Tako će se lakše rešiti i problem Kosova i Metohije - naglasio je Rakić.

Kada je reč o avionima F-16 koje nam Sjedinjene Američke Države nude, Rakić je istakao da je tehnički nemoguće da Srbija postane vlasnik tih aviona, te da je srpsko nebo malo da se na njemu nađu ruski MiG-ovi i američki F-16.

Milivojević je istakao da Srbija još nije član EU jer postoje politički uslovi, te da su ekonomski očigledno ispunjeni, jer konstantno dobijamo pohvale za ostvarene reforme.

- Politički uslovi su problem još od 2000. godine i oni nas koče. Treba tražiti modalitete koji će zadovoljiti obe strane, bez priznavanja Kosova i Metohije - istakao je Milivojević.

#Aleksandar Vučić

#Sastanak

#Vašington

#Zoran Milivojević

'